3D tiskanje

Trirazsežni objekti so narejeni z laserskim sintiranjem oz. 3D tisk -om. Nastane tako, da se plasti nalagajo ena na drugo.

3D tisk je drugačen od tradicionalne proizvodne tehnike, pri kateri se material odstranjuje z različnimi metodami, npr. vrtanje ali rezanje.

To 3D tiskanje se ponavadi dela z uporabi digitalne tehnologije in tako delajo tudi pri http://www.deproma.si, kjer vam ponujajo točno to lasersko sintiranje. Uporabljajo najnovejšo tehnologijo za izdelovanje 3D modelov in tako je to tudi najhitrejša in najlažja pot do ideje in nato še uporabnega izdelka. So zelo izkušeni pri tem delu, imeli so tudi zelo natančna izobraževanja od podjetja EOS, od katerega proizvajalca imajo tudi stroj FORMIGA P110. Zaradi zelo napredne tehnologije za 3D tisk so njihovi izdelki zelo kvalitetni oz. kar najboljši.

3D tisk

Prednosti, ki jih imajo:

  • fleksibilnost,
  • zelo natančna izdelava detajlov,
  • zelo dobra resolucija neke površine,
  • itd.

Čas za izdelavo je pri njih samo 2 do 5 dni, kar je tudi zelo dobro. Ker so povezani z podjetjem SLSExpress izdelajo in odpremijo v roku 24h od prejetja naročila. Vse kose, ki jih dobijo, izdelujejo tudi čez vikend, tako da je to še dodaten plus, saj če ste naročili nek izdelek v petek, v ponedeljek izelek že pošljejo proti naročniku.

Uporaba 3D tiska

3D tisk se uporablja pri arhitekturi, nakitu, obutvi, avtomobilski konstrukciji, vesoljski in letalski industriji, protozipizacijo in še in še. Uporablja se ga pri večih materialih kot je plastika, kovina, guma itd., ampak odvisno je od tega, kako močen in kakšen tiskalnik je. Največ se za nanašanje plasti ene na drugo uporablja plastika, ki se topi, saj je cenovno ugodna. Temu material ( v tem primeru plastika ) rečemo polimer. 3D tisk deluje tako, da tiskalnik vleče plastiko v segreto glavo, jo stopi in se skozii šobo nanaša na tiskalno podlago.

Šoba se mora premikati po vseh treh oseh ( če ne še več ) kar pomeni 3 dimenzije. Ker mora biti delo narejeno zelo natančno, ima vsaka os oz. dimenzija svoj motor.