Ugodne cena peletov

V času poudarka na vse alternativne vire energije, ki ohranjajo naravo čimbolj nedotaknjeno in skrbijo za njeno ohranitev, so lesni peleti zelo popularno gorivo za ogrevanje prostorov. Cena peletov je dosti nižja in si jih ljudje lažje privoščijo, kot pa katero drugo sredstvo za segrevanje. Je res da je naložba v novo ogrevalno napravo, ki je narejena posebej za pelete, malce višja na začetku, vendar se to ker se nizka in ugodna cena peletov na dolgi rok vsekakor izplača. Če pa veste, da ste s tem novim načinom ogrevanja tudi pozitivno pripomogli k ohranjanju narave, pa je zadovoljstvo še toliko večje.

Cene peletov

Cena peletov se giblje že okoli 4,50 EUR za 15-kilogramsko vrečo, pri nakupu večjih količin ali pri nakupu izven kurilne sezone, pa ogromno prodajalcev ponuja še dodatne količinske in izvensezonske popuste. Peleti se sicer izdelujejo iz odpadnega lesa, zato ne same, da se zaradi peletov ne ruši novih dreves, temveč se tudi koristno uporabo ostanke starih lesnih odpadkov. Najbolj kvalitetni peleti, ki tudi malce vplivajo na to kakašna je cena peletov, so narejeni iz 100-odstotnega lesa iglavcev, ki je na področju segrevanja najbolj cenjeno, saj ima zelo visoko kalorično vrednost, kar pomeni da se na manjšo količino in na počasnejše izgorevanje iz peletov sprosti več toplote, kot pri kakšni drugi vrsti lesa.

Cena peletov poskrbi za to, da se vse več ljudi odloči za ta način ogrevanja prostorov. Peleti imajo zaradi svoje sestave iz odpadne žagovine, tudi precej manjšo vsebnost vlage kot pa sam neobdelan les, saj jih je lažje posušiti, glede na to da so izdelani iz majhnih kosov lesa. Praviloma morajo biti peleti rjave barve, saj če so obarvani bolj belkasto, to pomeni, da so vanje vnašali kemikalije za preprečevanje plesni in niso več tako ekološko neoporečni, kot bi naj v svojem samem bistvu bili, zato bodite vedno pozorni na barvo. Cena peletov zaradi takšnih razlik v kvaliteti lahko malce niha, vendar je v vsakem primeru ugodna rešitev toplih prostorov v vašem domu.