Delo na ladji, včasih in danes

Včasih, ko so po morju plule velike lesene ladje in galeje je bilo delo na ladji zelo nevarno in slabo plačano delo. Mornarji in delavci so bili v stalni nevarnosti pred pirati, še posebej če so prevažali zlato in pijačo. Ni pa bilo življenje piratov tako kakršno si predstavljate, zlato, rum in papige. Vendar so živeli v obupnih razmerah, v pomanjkanju higiene in ob bolezni skorbuta ter zastrupitve s svincem. Delo na ladji je bilo takrat zares težaško in mukotrpno.

delo na ladji

Dandanes, pa so ladje modernejše, hitrejše, navigacija je takšna, da se res težko izgubiš, pirati pa so zgolj nevarni ob obalah Somalije. Zelo popularne so velike križarke, na katere gredo ljudje uživati in se sprostiti. Dejansko je taka ladja kot manjše plavajoče mesto, katero pa potrebuje osebne. Delo na ladji takega kalibra, je podobno kot delu v hotelu ali pa restavraciji, delo s stroji je tudi možno saj imajo ladje velike motorje in kar nekaj mehanike.

Delo na ladji pa je možno tudi pri posameznih bogataših, ki imajo jahte in potrebujejo nekoga, ki bo poskrbel za njo, ko bo bogataška družina odšla v mesto. Ladji je potrebno vzdrževati motorje, polniti akumulatorje, rezervoarje z gorivom, vodo, poskrbeti da bo na ladjo vedno dovolj hrane… Delo na ladji bogatašev, je podobno kot skrbeti za lastno stanovanje, s tem da ne čistite samo za sabo, vendar za vso družino. Bogataši imajo tudi radi, da jim na morju kdo kaj dobrega skuha. Za hladilnik oziroma shrambo, in kuhinjo, mora skrbeti kuhar, dobro je da ve kaj mu je na razpolago in kaj lahko iz tega naredi. Lahko bi rekli, da je današnje delo na ladji podobno kot včasih, s tem da so delovne razmere boljše, plača pa tudi.

Lahko pa dejansko tudi rečemo, da ste na ladji suženj, priklenjeni ste na ladjo, svojega prostega časa nimate, saj morate biti vedno na razpolago lastniku jahte ali ladje, takšno je delo na ladji.