Dolina kraljev in faraon Tutankamon

Dolina kraljev, ki se je nahajala pri Tebanskem Zahodnem gorovju je bil kraj, kamor je sonce odhajalo in kjer so pokopavali kralje nove države približno 500 let ( 16. – 11. st. pr. n. št. ). Grobnice tu pokopanih kraljeev 18. – 20. dinastije so skopane oz. izdolbene 100 – 200 metrov globoko v skale. Na tem območju je več kot 60 grobnic. Starejše grobove so združevali s templjom in so bili stem tud izpostavljeni roparjem. Grobovi v dolina kraljev pa imajo tempelj in grobnico ločeno, povezano je bilo pa tako, da se je os od grobnice nanašala na oddaljeni tempelj. Kljub vsej varnosti in ukrepi, so se ropi začeli ob konuc 18. dinastije in zato je to sodobnega časa ostala samo grobnica Tutankamon-a.

tutankamon

Tutankamon je bil egipčanski faraon za časa 18. dinastije ok. leta 1333-1323 pr. Kr. Kot mlad je vladal okoli 10let in je imel tudi zelo majhno zgodovinsko vlogo. Do 4. novembra leta 1922, ko je Howard Carter odkril njegovo grobnico je bil neznan faraon. Tutankamon je umrl v sumljivih okoliščinah, saj je bil star le 18 let. Domnevno naj bi umrl zaradi poškodbe lobanje in pa zloma noge, kar so pokazali rentgenski posnetki njegove mumije. Leta 2005 ko so pa naredili rač. tomografijo mumije Tutankamon-a, so pa izvedeli, da ni umrl zaradi poškodbe lobanje ampak zaradi poškodbe noge. Po predvidevanjih je do te poškodbe prišlo zaradi padca z vozu. Živel je še nekaj dni po tem a je potem umrl zaradi sepse. Leta 2010 je bila narejena še analiza DNK ostalih ostankov večih mumij in so dokazi nedvomno pokazali, da je bil Tutankamonov oče Ehnaton, njegova mati pa Ehnatonova sestra, za katero ime še ni znano. Žena Tutankamona je bila Ahnesenamon, katera je bila hči kraljice Nefretite in tako tudi njegova pol-sestra.

Predmete, kateri so bili v Tutankamonovi grobnici danes hrani Kairski muzej. Za arheologijo je faraonova grobnica zelo pomembna, ker je edina do danes skoraj nedotaknjena.

Tutankamon naj bi imel tudi prekletstvo, katero je govorilo o tem, kako je polno ljudi, povezanih z odprtjem njegove grobnice umrlo v nepojasnjenih okoliščinah. To ni govorilo samo o teh, ki so umrli ampak tudi o družinskih članih, kateri niso imeli nikakršne povezave. Zanimivo pa je to, da je Howard Carter, kateri je bil glavni pri odpiranju grobnice živel še dolgo let po tem in redno tudi obiskoval to grobnico.

Tutankamon ni imel nobenih potomcev. Njegova žena je 2x splavila in sicer 2 deklici, zatorej je po smrti njega oblast prevzel njegov svečenik Aj. Aj se je poročil z Anhensenamen, katera tega ni želela in je tudi skrivnostno umrla brez kakršnihkoli sledi. Aj je vladal 4 leta, za njim pa je oblast prevzel smrtnik Horemheb, kateri je bil v času Tutankamona poveljnik egip. vojske. Tutankamon je bil tudi zadnji predstavnik 18. dinastije.