Kiretaža je zdravljenje nevarne parodontalne bolezni

Kiretaža je postopek, s kateri se zdravi parodontalna bolezen. Tu preberite vse o kiretaži in kako poteka. Parodontalna bolezen nastane zaradi slabe higiene ali drugih vzrokov, ko se nabirajo kamen na zobeh in žepki ob tkivih ter zobna tkiva začno odstopati, se pojavi karies. Pri tej bolezni pomagale kiretaža, ki jo je treba takoj začeti izvajati, ker lahko ta bolezen izjemno hitro napreduje. Sčasoma se vam lahko tudi začno majati zobje, ki izpadejo, saj se dlesen odmakne in zobna korenina več ne drži v kosti.

kiretaža

Kiretaža se mora začeti izvajati na začetku te bolezni in če je v fazi začetka, se jo še da ustaviti. Zmerijo se globine žepkov, ki nastanejo, nato se izvede še kličen pregled ter največkrat tudi slikanje zob. Nato pacient dobi načrt individualnega poteka zdravljenja.

Ko se izvaja kiretaža, se najprej začne z odstranjevanjem zobnega kamna. Med tem se lahko tudi dobro vidi stanje obzobnega tkiva. Če to ne pomaga, se vklopi kiretaža, ki je dejansko luščenje zobnih korenin, ki se jih tako očisti zobnega kamna. To se izvaja ročno in sicer se pri tem uporabijo posebni instrumenti. Pri tem se uporabi tudi lokalna anestezija, da zdravljenje globjih žepkov ni boleča. Če je bolezen zelo napredovala, pa je potrebno kirurško zdravljenje, ko se odmaknejo dlesni od zob in od kosti da se dostopa do obolelih mest.

Ko se zaključi zdravljenje, potem se dlesen prišije nazaj. Na ta način je zdravnik lahko pripravil čiščenje zobnih korenin zelo natančno ter je odstranil razne robove ter izrastke. To bolezen imajo lahko tudi tisti pacienti, ki imajo zobne vsadke. Ta bolezen lahko napreduje izjemno hitro, ker imajo vsadki hrapavo površino, zato je nujno, da se vsadke čisti bolj pogosto in temeljito kot lastne zobe. Ta bolezen lahko ogrozi vse telo in še posebej škoduje nosečnicam, kadilcem srčnim bolnikom ter sladkornim bolnikom. Če menite, da imate lahko to bolezen, ki jo prepoznate po slabem zadahu in krvavitvi dlesni ter zobnih oblogah, takoj obiščite zobozdravnika.