Kolesarska potepanja

Pozdravljeni, moje ime je Jože in v prostem času je v zadnjih desetih letih moj hobi postalo kolesarjenje po bližnji in daljni okolici naših krajev. Več o tem si lahko preberete tudi na moji spletni strani www.jože.com. No s kolesom sem povezan že od malih nog tako kot večina nas vendar pa je bilo vmes obdobje, ko sem kolo uporabljal bolj za vsakodnevne potrebe in krajše razdalje.

Kot sem že omenil pa je v zadnjem obdobju kolesarjenje postalo moj resen hobi tako, da sem s kolesom opravil že kar nekaj tisoč kilometrov pri tem obiskal kar nekaj novih krajev in spoznal veliko novih in zanimivih ljudi.

Med drugim sem prekolesaril tudi že nekaj jadranskih otokov predvsem v srednjem in južnem delu Dalmacije v sosednji republiki hrvaški. Potovanje s kolesom po otoku je zanimivo zaradi več stvari, predvsem pa je tu prisoten pristen odnos z okoljem, naravo in ljudmi- domačini predvsem tistimi starejšimi,ki so poleg tega, da so prijazni tudi polni raznih zgodb. Ljudje so zares prijazni tako,da poskrbijo zate do te mere,da od njih ne odideš ne lačen ne žejen s tem da izveš še veliko zanimivih informacij in napotkov.

Nič drugače pa ni v naših vinorodnih krajih, kjer je speljano tudi veliko razgibanih kolesarskih poti. Govorim o krajih na obrobju jugovzhodnega dela gorjancev, katerega center je nam vsem znana Gadova peč. Poti so zelo prepletene in predvsem zanimive za doživete dogodivščine. Ena od poti pa nas lahko popelje tudi preko gorjancev na sosednjo hrvaško kjer živijo v redko poseljenih vaseh domačini,ki so bili v preteklosti zelo povezani z našimi kraji in ljudmi. V glavnem imajo pri nas nekateri svoje vinograde pa tudi družinsko so povezani. Če se odpravimo še malo dalje lahko pridemo do Jastrebarskega ali pa do Samobora, kar je nam precej bliže in domače.

Gadova peč je širše znana po svojih čudovitih vinogradniških legah in pa po dobrem vinu posebnežu cvičku. Zadnje čase pa se razvija tudi zidaniški turizem s svojimi odprtimi dežurnimi zidanicami, ki privabljajo turiste iz vseh krajev naše države pa tudi tujih turistov je kar nekaj. Veliko pa jih pride tudi iz bližnjega turističnega zdravilišča Čateške toplice.