Krompir vseh vrst za veliko jedi

Krompir je k nam prišel iz Amerike že pred nekaj stoletij in pri nas ni avtohton. Na začetku se ni prijel, saj ljudje niso poznali rastline in niso jedli gomoljev, tega niso bili vajeni ampak so jedli zelene krompirjeve bunke, ki so na krompirici ter zaradi solanina pogosto umrli, če ne vsaj zelo zboleli. Jedi iz krompirja so danes ena najpriljubljenejših jedi pri nas, obstajajo celo oboževalci praženega krompirja ki štejejo precej članov.

Krompir se je kot hrana pri nas uveljavil šele, ko je Marija Terezija ukazala uporabljati krompir ter kostanj v prehranske namene, da bi zmanjšala lakoto, hkrati pa je ljudi preko šol, ki jih je uvedla, izobrazila o uporabi krompirja. Rastline so namreč lahko zelo strupene, če jih ne znamo uporabljati in krompir je zaradi solanina me d takimi. Po drugi strani pa je ta rastlina edina, ki kljub kuhanju ohranja C vitamin v sebi še kakih 80 %, kar je fenomen med rastlinami.

Zelo veliko jedi obstaja iz krompirja, saj gre za škrobnat gomolj, ki rad raste v skoraj vseh pogojih in zemlji, raste sam, ne potrebuje posebne nege in je hitro olupljen, narezan ter pripravljen za razne jedi, uporabljajo pa ga tudi kot gostilo torej za zgoščevanje drugih jedi. Krompir je lahko kuhan, v oblicah, zraven kakšne druge jedi ali solate, lahko je pečen v žerjavici, pečici ali cvrt kot je pomfrit. Če ne boste vedeli, kaj bi jedli, si lahko omislite karkoli iz krompirja, tudi krompirjevi cmoki obstajajo, krompirjeve juhe in krompirjevi golaži. Krompir je zelo različnih barv in sort in ima tudi zelo različne okuse. So od belih sort, do rumenih, rdečih in vijoličnih. Eni so bolj trdi, drugi mehki, eni bolj primerni za kuhanje, kar zna biti v trgovini označeno, drugi so bolj primerni za pečenje ali cvrtje, eni so mladi drugi pa že lanski.