Matične celice

V vsakem človeškem telesu so so osnovne celice, ki jih imenujemo matične celice. To so glavne celice, ki so najbolj vitalne in lahko oblikujejo, načrtujejo, obnavljajo in popravljajo naš organizem celo življenje. Matične celice nastopijo na delo tudi takrat, kadar se poškodujemo ali zbolimo za kakšno boleznijo. Njihova naloga je, da popravi to nastalo škodo in da izpodrivajo bolne celice in tako posledično povzročijo njihovo odmiranje.

Matične celice se na kraju poškodbe ali bolezni spreminjajo in sicer tako, kot jim to narekujejo biokemijske celice in sosednje molekule. Tudi otroci, ko se rodijo, rastejo in se razvijajo, se ob tem spreminjajo njihove matične celice. Sčasoma postanejo matične celice vse manj vitalne.

matične celiceMatične celice so v mlajših letih veliko bolj vitalne in jih je več, s starostjo pa se njihova vitalnost niža prav tako kakor tudi njihovo število. Matične celice najdemo in se nahajajo ob rojstvu otroka v popkovini. Če se odločite in sklenete pogodbo z določenimi podjetji, lahko popkovin skupaj z matičnimi celicami shranijo, uporabite pa jih lahko takrat kadar bo vaš otrok bolan, kar je zelo pametna in koristna ideja. Taka pogodba in hranjenje matičnih celic vas bo stala od tisoč petsto evrov do tri tisoč evrov, kaj je dokaj drago, vendar se na zdravje ne da postaviti cene.

Če pa želite lahko popkovino in matične celice ob porodu tudi darujete, saj bodo zagotovo prišle nekomu. Odvzem in hranjenje matičnih celic se opravi ob rojstvu otroka, ta postopek pa je popolnoma neškodljiv in neboleč tako za otroka kakor tudi za mamo. Več informacij o matičnih celicah pa najdete na spletni strani www.porod.si, kjer si lahko ogledate in preberete še ostale prispevke na temo poroda, otrok, zdravja, nosečnosti, splava, zanositvi in podobno.