Pametni telefoni v današnjem času

pametni telefoniV današnjem času se tehnologija spreminja iz dneva v dan in s tem tudi mobilni telefoni. Pametni telefoni ali dlančniki se uporabljajo vsak dan saj si dandanes skoraj ne moremo predstavljati življenja brez njih. Pametni telefoni so naprave, ki so sestavljeni iz navadnega mobilnega telefona in računalnika. Ponujajo zelo veliko naprednih računalniških sposobnosti, saj lahko izvajajo zahtevne računalniške aplikacije, katere so izdelane na Java ME platformah. Uporabnik lahko sam naloži želene aplikacije lahko pa si tudi sam uredi postavitev različnih programov na telefonu in tako dalje.

Za prvi pametni telefon velja koncept podjetja IBM katerega so izdelali leta 1993. Imel je možnost telefoniranja, beležke, koledarja, igranja iger in tudi elektronsko pošto. Naprava je že imela zaslon na dotik, tako kot današnji pametni telefoni.

Uporaba pametnih telefonov ima zelo veliko prednosti. Pametni telefoni imajo velike in zelo dobre zaslone. So tudi zelo hitri in zmogljivi zato lahko z njimi opravimo veliko različnih operacij. Med tem ko opravljamo neko operacijo, na primer igramo igrice je prejšnja operacija še vedno lahko odprta in s tem ne izgubimo podatkov kateri so pomembni. Ljudje, opremljeni s pametnimi telefoni, tudi manj časa prebijemo za računalnikom, saj lahko s pametnimi telefoni opravimo veliko dela. Imeti tako napravo, ki je sestavljena iz telefona in računalnika pomeni tudi veliko znanja, ki je vedno na dosegu roke. Velikokrat se tudi zgodi, da moramo koga dolgo čakati in seveda je to zelo dolgočasno, s pametnimi telefoni pa je to lahko zelo produktivno.

Pri vsaki stvari pa so poleg prednosti seveda tudi slabosti. Ena izmed največjih slabosti je seveda cena, saj so pametni telefoni dragi. Boljša kot je naprava višja je tudi cena. S tem pa pride tudi življenje baterije. Kot vemo so pametni telefoni zelo zmogljivi in zaradi tega njihove baterije ne zdržijo zelo dolgo. Polniti jih je treba vsak dan, čez čas mogoče tudi večkrat. Vendar imamo pametne telefone kljub temu radi in dandanes že skoraj ne moremo brez njih.