Kaj je boljše, bela plomba ali amalgamska

Plomba je nujna, če imamo težave z zobom, na primer karies, pa ga zobozdravnik očisti, obrusi in potem je treba manjkajoči del zoba zapolniti z nečim drugim. Klasične so sive amalgamske plombe, ki se precej vidijo, vendar obstajajo bele plombe, ki pa zgledajo kot naš zob in na zunaj ni videti, da je zob zaplombiran. Bela plomba se v vsakem primeru uporabi na sprednjih zobeh, na sekalcih in tam kjer se korekcija zoba vidi, ker drugače bi grdo zgledalo, kot da imamo tam luknjo in je moteče, ker nas potem vsi tja gledajo. Zato zobozdravnik na teh mestih uporabi bele plombe in niti ne vpraša pacienta. Doplačilo pa ni potrebno.

plomba

Medtem ko je bela plomba na kroni kočnikov ali v ozadju sekalcev uporabljena samo na vašo zahtevo. Vsak zobozdravnik običajno vpraša, katero plombo bi radi imeli, amalgamsko ali belo. Če se odločite za belo, potem jo boste morali doplačati, ker zavarovanje tega ne krije, razen tam kjer se zelo vidi in je smiselno, da taka plomba je. Vendar je doplačilo res minimalno, nekaj evrov, tako da se splača, če hočete zgledati brezhibno.

Vprašanje pa je, katera plomba je boljša ali bolj zdrava, bela ali amalgamska. Amalgamska je dejansko kovinska in nekateri zdravniki trdijo, da je škodljiva za telo, ker ko jeste in s pomočjo sline se ves čas obrablja ter pronica v želodec ter s tem v celice. Vendar škodljivost nikoli ni bila dokazana. Poleg tega se materiali vedno bolj izpopolnjujejo in so vedno manj nevarni ljudem.

Če se bojite škodljivosti, potem je za vas boljša bela plomba, ki se tudi ne vidi in je bolj estetska. Je pa treba vedeti to, da je precej bolj krhka, kot amalgamska in jo je treba večkrat zamenjati, medtem ko amalgamska, če je res dobro narejena, bo zdržala pol stoletja ali več. Če pa je narejena slabo, pa zdrži kakšno desetletje.