Toplotna črpalka

Na spletni strani https://www.termoting.si/ vam ponujajo vse informacije o ogrevanju vaše hiše. Toplotna črpalka, katera naj bi bila najboljša opcija za ogrevanje vaše hiše, se vam na dolgi rok investicija zagotovo povrne. Če vašo hišo ogrevate še na trda goriva ali kurilno olje, potem veste koliko stroškov imate letno. Toplotna črpalka pa je narejena tako da 50%-80% energije dobi kar iz okolice – torej kar brezplačno, za ostalo energijo pa potrebuje elektriko. Pomembno je tudi da imate dobro izolirano hišo. Če imate letno porabo za ogrevanje na kurilno olje 1800€ potem imate z toplotno črpalko okoli 1000€ manj stroškov, tako da se ta investicija zares splača.

toplotna črpalka

Tudi če imate v hiši vgrajene radiatorje, je ogrevanje s toplotno črpalko popolnoma izvedljivo, saj zagotavlja tudi do 65 stopinj celzija temperature pretoka. Pomembno je da je toplotna črpalka dovolj močna in da premore višje temperature ogrevalne vode. Glede na potrebe gospodinjstev pa obstaja več vrst toplotnih črpalk, ki pa se razlikujejo glede na toplotni vir. Kateri toplotni viri pa so nam na voljo? Podtalnica, zemlja, in zrak. Torej se moramo vprašati kateri vir imamo na voljo in ima hkrati tudi najvišjo temperaturo med ogrevalno sezono, po tem se izbira toplotna črpalka.

Dandanes je na trgu veliko vse cenejših ponudb toplotnih črpalk, ki pa dosežejo temperaturo do 40 stopinj Celzija ali pa jim temperatura pade sorazmerno z zunanjo temperaturo. Takšna toplotna črpalka ni primerna za ogrevanje sanitarne vode ali radiatorske sisteme, je bolj primerna za talno ogrevanje. Ko se odločate za nakup črpalke nikar ne pozabite na hrup, ki ga lahko povzroča. Tiste kakovostnejše črpalke imajo posebno oblikovane ventilatorje, ki se vrtijo počasneje in so oblikovane v obliko ptičjih peruti in tako povzročajo manj hrupa. Ko se odločate za nakup toplotne črpalke dobro preglejte vso ponudbo. Ne nasedajte poceni predelanim klimatskim napravam ali klima-toplotnim črpalkam, saj v večini ne ustrezajo našim podnebnim razmeram.