Zdravniški pregled za vozniški izpit je obvezen

Veste, za katere vse dejavnosti potrebujete zdravniški pregled? Zdravniški pregled za vozniški izpit je tako rekoč obvezen, saj vas brez njega nobena avtošola ne bo sprejela na tečaj CPP-ja, kaj šele na ure vožnje.

Zdravniški pregled za vozniški izpit je le eden izmed obveznih, potrebovali pa ga boste tudi za sprejem v katerokoli službo, preden se odločite za zaposlitev v tujini, obstajajo tudi redni letni pregledi v okviru zaposlitve. Tudi vse športne panoge izvajajo redne zdravniške preglede, pa naj gre za profesionalne športnike ali pa zgolj za rekreativce oz. amaterje. Če ste zaposleni v gostinstvu, zdravstvu, šolstvu ali socialnih zavodih in v domovih za starejše, se boste morali udeležiti živilskih in sanitarnih zdravstvenih pregledov. Brez zdravniškega pregleda vam ne bodo dovolili niti posedovati ali nositi orožja (torej morajo zdravstveno ustanovo obiskati vsi policisti, lovci, varnostniki in kar je še zaposlitev, ki vključujejo nošnjo orožja), opraviti pa ga morajo tudi gasilci in zaposleni v poklicih, kjer ima delovno okolje nizko koncentracijo kisika. Prav tako pa je zdravniški pregled za vozniški izpit obvezen za vse, ki si želite podaljšati veljavnost vašega vozniškega dovoljenja ali pa ste poklicni voznik, morda celo upravljate delovne stroje na gradbiščih, ali pa vsaj viličarja ali žerjav.

Za zdravniški pregled za vozniški izpit se morate (praviloma) v vseh ustanovah, ki to izvajajo, naročiti. Storitev je samoplačniška oz. vam jo plača naročnik pregleda, torej delodajalec – velja tudi za preventivne zdravstvene preglede. Za zdravniški pregled boste potrebovali vašo zdravstveno kartoteko z vsemi izvidi, osebni dokument, kartico zdravstvenega zavarovanja, očala ali kontaktne leče (če nosite karkoli od tega), vse izvide specialističnih pregledov, ki bi lahko vplivali na vašo sposobnost dela in pa biti morate tešči – če jemljete kakršnekoli tablete, jih zjutraj le zaužijte, a le z navadno vodo, nikar pa jih ne izpuščajte.

Zdravniški pregledi so praviloma opravljeni zelo hitro, torej vam ne bi smeli vzeti veliko časa, kar pomeni, da se po pregledu še vedno lahko zglasite na delovnem mestu.